Skriv ut sidan

Indiens Nationella centrum för radioastrofysik blir SKA-organisationens 11:e medlem

11 augusti 2014, SKA-organisationens huvudkontor, Jodrell Bank, Storbritannien – SKA-organisationens styrelse har godkänt att Indiens Nationella centrum för radioastrofysik (NCRA) blir SKA-organisationens 11:e fullbetalande medlem.

Professor Phil Diamond är generaldirektör för SKA.

– NCRA:s medlemskap bekräftar Indiens intentioner att spela en viktig roll i SKA. Det visar dessutom att projektet fortsätter stadigt framåt, och fler länder väntas gå med inom en snar framtid, säger han.

NCRA gick med som associerad medlem i SKA-organisationen i april 2012, och aviserade då sin avsikt att bli fullbetalande medlem under projektets konstruktionsfas. NCRA var i själva verket inblandat redan mycket tidigt i SKA-projektet, och var ett av forskningsinstituten som 1997 undertecknade ett avtal att utveckla teknik för ett storskaligt radioteleskop.

NCRA leder också ett av de 10 internationella konsortier som sedan november 2013 deltar i arbetet med SKA:s tre år långa konstruktionsfas. Centret leder konsortiet Telescope manager, som utvecklar inte bara all hårdvara och mjukvara som kommer att behövas för att styra teleskopet, utan även mjukvara för schemaläggning av teleskopets drift och övervakning av var och en av SKA:s tusentals antenner.

Professor Yashwant Gupta, som leder Telescope Manager-konsortiet vid NCRA, representerar nu Centret i SKA-organisationens styrelse.

– Vi är mycket glada över att kunna stärka vårt engagemang i SKA. SKA är ett av Indiens mest prioriterade forskningsprojekt för det närmaste decenniet och vi är stolta över att få representera vårt land i detta mycket spännande internationella forskningssamarbete, sa han strax efter beslutet.

Professor S. K. Ghosh är föreståndare för NCRA.

– Vår inblandning i SKA kommer också att gynna uppgraderingar av projekt i Indien, som till exempel Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), som byggts och drivs av NCRA, lägger han till.

Indiens regering ska nu ta ställning till ett förslag om att NCRA:s status som fullbetalande medlem överförs till regeringen. Denna förändring skulle försäkra ett bredare deltagande bland andra intresserade i Indien och säkra Indiens långsiktiga deltagande i projektet.

Läs hela pressmeddelandet på engelska.

Kontakter

Robert Cumming
astronom och informatör
Onsala rymdobservatorium
Sverige
tel: +46 (0) 31 772 5500 eller +46 (0) 70 493 3114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Professor Yashwant Gupta
National Centre for Radio Astrophysics
Tata Institute of Fundamental Research
Pune University Campus, Pune 411007, Indien.
Tel: +91-20-25719242/25696105/25691620
E-post: ygupta@ncra.tif.res.in