Skriv ut sidan

135 kapitel, 1200 skribenter, 2000 sidor av forskning med SKA

Den nya boken om forskning med SKA, Advancing Astrophysics with the Square Kilometre Array, ges ut 2015 i två band.

SKA-organisationen släpper den uppdaterade vetenskapliga planen för SKA – i två band

Idag släpper SKA-organisationen en bok för forskare med den vetenskapliga planen för SKA. Boken Advancing Astrophysics with the Square Kilometre Array innehåller forskningspresentationer från konferensen om forskning med SKA som hölls år 2014 i Giardini Naxos, Sicilien.

Boken, som släpps i två band, består av sammanlagt 135 kapitel, skrivna av 1213 forskare från 31 länder. Detta innebär uppemot 2000 sidor om många områden inom astrofysik, från kosmologi till jakten på liv i universum.

Robert Braun, forskningschef för SKA, jämför med den första boken om forskning med SKA, Science with the Square Kilometre Array (2004).

– Publiceringen av den nya SKA-boken är kulmen av mer än ett års arbete som utförts av SKA:s vetenskapliga ledning tillsammans med forskare över hela världen. Den vittnar om hur både intresset för SKA och omfånget av dess forskningsfält har vuxit sedan den senaste boken gavs ut för 10 år sedan, säger han.

Innehållet i den nya boken speglar den enorma bredd av forskning som SKA ska ta sig an. Detta inkluderar bland annat: kosmologi och studier av mörk materia och mörk energi; jakten på liv i universum genom studier av molekyler i planetsystem som håller på att bildas, och sökandet efter potentiella radiosignaler från andra civilisationer; att titta tillbaka mot den kosmiska gryningen, det vill säga de första stjärnorna och vätets fördelning under universums första miljard år; kartläggning av tusentals pulsarer i vår galax; sökandet efter gravitationsvågor och bevakning av solens aktivitet. Dessutom behandlas synergier både med andra betydande astronomiska projekt på jorden, såsom ALMA, LSST och de nya extremt stora teleskopen, och med framtida rymdbaserade projekt såsom ESA:s Gaia och Euclid.

Bland bokens kapitel finns 13 med bidrag från svenska forskare. Av dessa är två förstaförfattare. Kirsten Kraiberg Knudsen vid Chalmers tekniska högskola skriver med kollegor om hur tekniken stapling kan användas för att få mer ut av mätningarna från SKA. Garrelt Mellema vid Stockholms universitet skriver om hur den kosmiska gryningen och återjoniseringens tidsålder kan avslöjas med genom att mäta upp radiosignaler från väte i det unga universum. Andra svenska forskare bidrar till kapitel om livsmolekyler i rymden, kosmisk magnetism, supernovor och närliggande galaxer – och att göra de skarpast möjliga observationerna med tekniken långbasinterferometri.

Ett begränsat antal exemplar av boken kommer att distribueras till forskningsinstitut och nationella myndigheter. Den elektroniska versionen kan laddas hem i pdf-format från SKA:s hemsida (se sidan om böcker på SKA:s internationella sida). Enskilda kapitel är tillgängliga för nedladdning från Proceedings of Science webbplats.

Mer om SKA

Projektet Square Kilometre Array (SKA) är ett internationellt samarbete för att bygga världens största radioteleskop. Det leds av SKA-organisationen med säte vid Jodrell Bank-observatoriet i Storbritannien. SKA kommer att genomföra forskning som kommer att omvandla vår förståelse för universum och fysikens fundamentala lagar, det kommer att bevaka himlen i aldrig tidigare skådad detalj, och kommer att kunna kartlägga den hundratals gånger snabbare än någon anläggning som finns idag.
SKA är inget enskilt teleskop. Istället är det en samling av teleskop, eller antenner, som placeras ut över långa avstånd i uppställningar eller antennmattor. SKA ska byggas i två etapper: Fas 1 (som kallas SKA1) i Sydafrika och Australien, och fas 2 (SKA2) som expanderar in i andra afrikanska länder samtidigt som också den australiska delen utökas.
Organisationen har redan stöd av 10 medlemsländer – Australien, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige, och Sydafrika. Den har fört samman några av världens bästa forskare, ingenjörer och policymakare, samt fler än 100 företag och forskningsinstitut från 20 länder för att konstruera och utveckla teleskopet. SKA ska börja byggas 2018 och de första vetenskapliga observationerna väntas 2020.

Sverige representeras i SKA-organisationen av Onsala rymdobservatorium, den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Onsala rymdobservatorium drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet och har Institutionen för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola som värdinstitution.

Kontakter

Pressansvarig för SKA i Sverige:
Robert Cumming, Onsala rymdobservatorium
robert.cumming@chalmers.se
tel. +46 (0)70 493 3114 eller +46 (0)31 772 5500

SKA-organisationen:
William Garnier, kommunikationschef
w.garnier@skatelescope.org
+44 7814908932