Afrika
Sydafrikas ökentrakter ger en perfekt radiotyst miljö för de uppställningar för höga och mellanfrekvenser som bildar en kritisk del av SKA:s banbrytande, kontinentstora teleskop.
Sydafrika är inte ensamt om att vara värd för delar av SKA i Afrika. I åtta partnerländer runt om på den afrikanska kontinenten kommer det också att finnas radioteleskop som bidrar till nätverket som ger forskarna världens mest avancerade uppställning av radioteleskop. Bland dessa länder finns Botswana, Ghana, Kenya, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, Namibia och Zambia.
Sydafrika är redan värd för teleskopuppställningen KAT7. Det är ett viktigt testinstrument för uppställningen MeerKAT vars 64 paraboler kommer att bilda ett föregångarteleskop till det fullständiga SKA.
Under SKA:s fas 1 kommer uppställningen MeerKAT med sina 64 antenner – för närvarande under uppbyggnad – att integreras i det som blir SKA1 MID, med totalt 130 antenner. När det är färdigbyggt kommer SKA1 MID bestå av nästan 200 paraboler spridda över Karooöknen.
SKA1 MID kommer att ta sig an många spännande observationer inom forskningsområden som gravitationsvågor, pulsarer och sökandet efter livets kännetecken i galaxen. Det kommer att innebära ett kliv framåt i förmåga genom att erbjuda fyra gånger bättre upplösning och fem gånger bättre känslighet än JVLA, dagens bästa teleskop vid dessa rekvenser. Dessutom kommer det att kunna kartlägga himlen 60 gånger snabbare.
Antennmattor för mellanfrekvenser utvecklas just nu och kan komma att installeras i Afrika under SKA:s fas 2.
Klicka här för att se platsen för SKA i Sydafrika i Google Maps.
För att se en fantastisk bred panoramabild av platsen för SKA i Sydafrika, klicka här (extern länk).
SKA:s föregångare – MeerKAT och KAT-7

Sydafrika: teleskopet KAT-7 fångar solens sista strålar när den går ner över Karooöknen. De sju parabolerna i KAT-7 används för att testa och förädla tekniken som kommer att användas i teleskopet MeerKAT, Sydafrikas föregångare till SKA. Foto: Rupert Spann
När de står klara kommer MeerKAT:s 64 paraboler, var och en 13,5 meter i diameter och med förskjuten gregoriansk fokus (offset Gregorian), att bidra med ovärderliga vetenskapliga data redan innan driftstarten för hela SKA. Sju paraboler bildar redan en föregångare till MeerKAT som kallas KAT-7. Den första av parabolantennerna i MeerKAT finns sedan mars 2014 på plats. I samarbete med både industrin i Sydafrika och forskningsinstitut över hela världen har det sydafrikanska teamet utvecklat teknik och system för MeerKAT, bland dem paraboler av kompositmaterial samt hårdvara och algoritmer för signalbehandling som ligger i teknikens framkant.
Tack vare både dessa innovationer och projektets betydande storlek har teleskopens första fem år av observationstid redan tilldelats till internationella forskarlag för tio högt prioriterade kartläggningar av radiohimlen.
Direktlänkar
- SKA Africa:s hemsida
- SKA Africa förklarar vad radioteleskop gör och vad KAT-7 är i en video på http://www.ska.ac.za/learn/videos.php
- SKA Africa har även information om MeerKAT och KAT-7
Spännande fakta
- År 2013 utrustades alla sju antenner i KAT-7 framgångsrikt med ”kalla” radiomottagare, vilket innebär att antennerna är färdigbyggda.
- Den första astronomiska bilden som togs med de kalla mottagarna var på galaxen Centaurus A, vars intensiva radiostrålning har ett tungt svart hål som energikälla i galaxens mitt.